Maslinica

Maslinica je jedino šoltansko naselje koje je smješteno u uvali zapadne obale otoka. Nalazi se na 43° 39' sjeverne zemljopisne širine i 16° 20' istočne zemljopisne dužine. Odlikuje se prirodnim vrijednostima krajolika, što ga uz slikovitu uvalu čini i borova šuma s južne strane, te neposredna okolica s dubokom, dobro zaklonjenom uvalom Šešulom i arhipelagom od sedam otočića (Balkun, Rudula, Grmej, Stipanska, Saskinja, Polebrnjak i hrid Kamičić).

Otoci ispred Maslinice: 1. Stipanska, 2. Polebrnjak, 3. Saskinja, 4. Grmej, 5. Rudula, 6. Balkun, 7. hrid Kamičić

Na najvećem među njima, a to je Stipanska podignuta je u V-VI st. starokršćanska crkva sa Benediktinskim samostanom od koga su do danas ostali znatni ostaci. Prirodno značenje masliničkog krajolika upotpunjuju povijesno-arhitektonske i ambijentalne vrijednosti baroknog dvorca i slikovitih pučkih kuća.

Maslinica je nastala 1703. kada je plemićka obitelj Marchi zatražila od mletačkog providura odobrenje za zasnivanje novog naselja i izgradnju dvorca sa obrambenim kulama za obranu od čestih napada gusara. Dvorac je danas preuređen u luksuzni smještaj i restoran "Conte Alberti".

Danas je Maslinica privlačna turistima, a nautičarima uvala Šešula koja se nalazi do same Maslinice. Trajekti i brodovi ovdje ne pristaju, tako da se veza sa Splitom održava preko Rogača.

Stanovnici su se bavili ribarstvom, uglavnom ribolovom,kojag danas gotovo i nema, osim športskog. Danas se više bave obiteljskim turizmom. Kao turističko odredište Maslinica je zanimljiva ljubiteljima prirode, prirodnih plaža i čistog mora. U zadnje vrijeme često je posjećuju nautičari kao i ljubitelji ronjenja, športskog ribolova i lova.